Näyttelyttäminen TICA:ssa

TICA:n kissanäyttelyt eroavat FIFe:n vastaavista jonkin verran. Heti alkuun voi tuntua, että uutta opittavaa on paljon, mutta tosiasiassa jo parin näyttelykerran kokemuksen jälkeen saatat ihmetellä, miksi ihmeessä näyttelyttäminen TICA-näyttelyssä vaikuttikaan aluksi hankalalta. Löydät aina avuliaita ihmisiä auttamaan sinua näyttelyissä, joissa vallitsee aina ystävällinen tunnelma TICA:n moton mukaisesti: “for fabulous felines, fun and friendships” – upeiden kissojen puolesta, ystävyyttä ja hauskan pitoa!

Jos sinulla on mitä tahansa kysyttävää TICA-näyttelyyn osallistumisesta, ota epäröimättä yhteyttä näyttelyn järjestäjiin!

Näyttelyyn ilmoittautuminen

Sinun ei tarvitse rekisteröidä kissaa, pentua, kastraattia tai kotikissaa TICA:an osallistuaksesi TICA-näyttelyyn, ellei kissasi ole Korat tai kuulu New Trait (uusi piirre) tai New Breed (uusi rotu) rotuluokkaan. Jos haluat hakea kissallesi TICA:n titteleitä, täytyy kissan olla rekisteröitynä TICA:ssa.

Näyttelyihin ilmoittaudutaan TICA:n https://www.tica.org/fi/ kautta. Tutustu järjestelmän käyttöohjeisiin.

Näyttelykutsussa on kaikki näyttelyä koskevat yksityiskohtaiset tiedot – missä, milloin, kuka on tuomarina ja kuinka monta tuomarikehää on näyttelyssä. Kutsusta saat tietoa myös näyttelyhotellista, osallistumismaksuista, häkkivaihtoehdoista, mihin ilmoittautuminen lähetetään ja milloin ilmoittaminen päättyy.

Joillakin yhdistyksillä on myös mahdollisuus on line – ilmoittautumiseen verkkosivullaan ja ne voivat hyväksyä osallistumismaksujen maksamisen pankkisiirrolla, shekillä tai PayPal:in kautta.

Huomaa, että TICA:n näyttelysääntöjen mukaan ilmoittautumismaksuja ei palauteta.

Ilmoittautumiskaavakkeeseen sisältyy aina tavalliset, tarvittavat tiedot: kissan nimi, rotu, väri, rekisteröintinumero, syntymäaika ja sukupuoli, leikattu – vai ei (alter) ja näytteille asettajan yhteystiedot. Tarkista, missä muodossa päivämäärä tai syntymäaika esitetään; amerikkalainen muoto on kk/pp/vv.

Kaikki ilmoittautuneet saavat ilmoittautumisen vahvistuksen. Siinä ilmoitetut tiedot esiintyvät näyttelyn luettelossa sellaisenaan, joten vahvistus tulee tarkistaa huolellisesti ja siinä esiintyvistä virheistä tulee ilmoittaa ilmoittautumissihteerille (Entry Clerk) niin pian kuin mahdollista. Leikatut kissat on mainittu nimillä neuter (kastroitu uros) tai spay (steriloitu naaras), leikkaamattomat kissat ovat male (uros) ja female (naaras). Tarkista huolellisesti että kissan ikä, sukupuoli, rotu ja väri on merkitty oikein, koska näillä tiedoilla on merkitystä kissan arvostelussa.

Vahvistukset lähetetään näytteilleasettajille sähköpostilla tai postitse tavallisesti kymmenen päivän kuluessa ilmoittautumisen vastaanottamisesta.

Kaksoishäkkiin voidaan sijoittaa enintään kaksi osallistuvaa kissaa ja voit pyytää ilmoittautumissihteeriltä ilmoittautumisen yhteydessä sijoittamaan kissojesi häkit ystäviesi häkkien viereen. Tämä ei kuitenkaan aina ole mahdollista.

Näyttelyyn saapuminen

Näyttelypaikalle saapuessasi joku näyttelyn toimihenkilöistä ottaa sinut vastaan vastaanottopöydän ääressä ja antaa sinulle näyttelyssä tarvittavat paperit ja näyttelyluettelon.

Kissasi pitää osallistua eläinlääkärin tarkastukseen. Eläinlääkäri tarkistaa, ettei kissalla esiinny oireita punkeista, kirpuista tai sienitartunnasta tai mistään muustakaan sairaudesta. Eläinlääkäri ratkaisee viimekädessä, voiko kissa päästä sisään näyttelytiloihin.

Jotkut näyttelyt sallivat eläinlääkäritarkastuksen suorittamisen edellisenä iltana näyttelyhotellissa. Näet näyttelykutsusta, jos tämä vaihtoehto on käytettävissä.

Jokaisesta näyttelyyn osallistuvasta kissasta tarvitset esittää voimassa olevan rokotustodistuksen, jossa todetaan kissan saaneen rokotuksen kissaflunssaa ja suolistokanavan tulehdussairauksia vastaan. Jokaisella yhdistyksellä on oma käsitys siitä, mitä ”voimassa oleva” tarkoittaa. Jos sinulla on kysyttävää, kannattaa ottaa yhteyttä näyttelypäällikköön etukäteen. TICA:n säännöt kieltävät todennäköisesti tiineenä olevien ja imettävien kissojen osallistumisen näyttelyihin. Jos kahdeksan kuukautta tai vanhemmalla kissalla on piilokiveksisyys tai yksikiveksisyys, sen ei ole sallittua osallistua.

Huomaa myös, että kissan kynnet sekä etu- että takatassuista tulee olla lyhennetyt ennen kissan arvostelemista.
 

Näyttelyyn järjestäytyminen

Kun eläinlääkärin tarkastus on suoritettu, vie kissasi niille varattuihin häkkeihin.

Häkin edustalla on kissan numero tai näytteilleasettajan nimi ja näyttelytilassa on usein myös kartta helpottamaan oikean häkin paikallistamista.

Saman omistaja kissat on sijoitettu yhdessä lähekkäisiin häkkeihin, ei niinkään luokkien mukaisesti.

Häkit voidaan sisustaa kuten myös FIFe:n näyttelyissä. Näytteille asettajat voivat tuoda myös omia häkkejään näyttelyyn.

Huolehdi siitä, että kissallasi on aina saatavilla vettä ja hiekkalaatikko.
Häkkiin voidaan laittaa aina myös ruokaa ja leluja kissalle.

Kissoja käsittelevät ainoastaan näytteilleasettaja ja tuomari, joten kissoilla ei tarvita nimilappuja kaulassa.

Näyttelyn kulku

Kissojen arvostelu tapahtuu erityisellä arvostelualueella, jossa on tuomarikehiä. Jokaista kehää johtaa tuomari, jolla on apunaan assistentti (ring clerk) ja mahdollisesti avustaja.

Tuomarin assistentti varmistaa, että oikeat näytteilläolijat on kutsuttu kehään oikeaan aikaan ja kirjaa myös tuomarin päätökset.

Ryhmän (esim. pitkäkarvaiset kissat) kissat arvostellaan tavallisesti numerojärjestyksessä

Avustaja vastaa tuomarihäkkien puhtaana pitämisestä, mutta toisin kuin FIFE:n näyttelyissä, avustaja ei käsittele kissoja tai siirrä niitä häkeistä tai palauta niitä takaisin häkkeihin.

Saadaksesi käsityksen kissasi arvostelun ajankohdasta kussakin tuomarikehässä on näyttelyä varten laadittuna tuomariaikataulu. Toisinaan tämä aikataulu on painettuna näyttelyluettelossa tai se voidaan jakaa erillisenä.

Kehien assistentit kuuluttavat erilaisia ilmoituksiaan näytteille asettajille usein englanniksi, esimerkiksi ”This is Ring 1, can we have Shorthair cats 251 to 256 to Ring 1, please”, suomeksi ” Saammeko lyhytkarvaiset kissat numerosta 251 numeroon 256 tuomarikehään numero yksi, kiitos!”

Sinun on näytteilleasettajana itse huolehdittava siitä, että kissasi menee oikeaan kehään ja oikeaan tuomarihäkkiin, johon on merkittynä kissasi numero. Kissan siistimisen on oltava valmiina ennen kissasi tuomarikehään viemistä, älä siis odota kissasi numeron kuuluttamista ennen kuin aloitat kissasi huolittelun!

On tärkeää, että seuraat tuomarikehän arvostelujen edistymistä ja kuuntelet kissasi numeron kuuluttamista ja menet kehään välittömästi.

Jos tuomari siirtää kissasi tuomarihäkkiin tai ottaa sen sieltä, odota rauhassa kunnes kissa on asetettu tuomaripöydälle tai palautettu tuomarihäkkiin, ennen kuin viet sen omaan säilytyshäkkiin.

Toisin kuin FIFe:n näyttelyissä, et voi itse istua pitelemässä kissaasi, ellet saa siihen tuomarilta erikseen lupaa.

Jos kissasi on jo toisessa kehässä arvosteltavana tai loppukilpailussa, ilmoita siitä välittömästi kehän assistentille, joka kertoo sinulle, miten menetellä tällaisessa tilanteessa.

Kehän assistentti kuuluttaa kissaasi enintään kolme kertaa. Jollei kissasi ole tämän jälkeen kehässä, se merkitään poissaolevaksi kehästä.

Yksittäisiä kissoja ei kutsuta erikseen loppukilpailuihin. Kun kehän assistentti kuuluttaa esimerkiksi, että ”numbers are posted for kitten finals in Ring 3”, suomeksi ” kolmoskehän pentujen loppukilpailuun osallistuvien numerot on laitettu esille”, sinun tarvitsee itse tarkistaa, onko kissasi numero merkittynä tuomarikehän häkkiin.

Arvostelu

Älä puhuttele tuomaria, ellei tuomari puhuttele sinua erityisesti.

Jos sinun tarvitsee välittää tuomarille jokin tieto, puhu ensin assistentin kanssa. Hän vuorostaan ilmoittaa asiasi tuomarille.

Pennut, kissat, kastraatit ja kotikissat arvostellaan erikseen. Tuomari tietää ennakolta kissasta vain sen rodun, värin, sukupuolen ja iän.

Eri sukupuolille ei ole erikseen omia luokkia.

Tuomari ottaa itse kissan tuomarihäkistä, asettaa sen tuomaripöydälle, arvostelee sen virallisen rotumääritelmän tietämyksensä perusteella, palauttaa kissan häkkiin ja jatkaa arvosteluaan edelleen toisen kissan osalta.

Vaikka arvostelun nopeus saattaa sinusta tuntua kiireisemmältä kuin mihin olet aikaisemmin tottunut, tuomari on kuitenkin koulutettu arvostelemaan kissat asianmukaisesti. Yleensä TICA:n tuomarit käsittelevät kissoja yhtä kauan kuin FIFe:nkin tuomarit, mutta koska arvostelusta ei kirjoiteta raporttia, se tuntuu paljon nopeammalta!
 

Arvostelujärjestys

Arvostelu noudattaa pyramidinmuotoista järjestystä. Ensin kaikki saman rodun ja värin kissat arvostellaan TICA:n asianomaisen rodun rotumääritelmän mukaisesti.

Sitten kissoista valitaan enintään viisi rotunsa parasta edustajaa niiden edustamasta väristä. Tuomari asettaa kissojen häkkeihin eriväriset nauhat osoittamaan niiden sijoittumista.

Sininen merkitsee Best of Color, värin paras, punainen merkitsee 2nd Best of Color, värin toiseksi paras, keltainen merkitsee 3rd Best of the Color, värin kolmanneksi paras, vihreä merkitsee 4rd Best of the Color, värin neljänneksi paras ja valkoinen merkitsee 5th Best of the Color, värin viidenneksi paras.

Sen jälkeen kun tuomari on arvostellut väriluokat divisioonassa, hän siirtyy arvostelemaan divisioonan sijoituksia. Best of Division, divisioonan paras, merkitään nauhalla, joka on musta tai joskus harmaa, 2rd Best of Division, divisioonan toiseksi paras merkitään violetilla ja 3rd Best of Division, divisioonan kolmanneksi paras merkitään oranssilla nauhalla. Sijoitukset ilmoitetaan asettamalla nauhat kissojen häkkeihin.

TICA:ssa käytetään viittä kuviointiin perustuvaa divisioonaa: Solid, yksivärinen, Tabby, raidallinen tai pilkullinen, Tortoiseshell, kilpikonnakuvioinen, Silver/Smoke, hopean/savunhohtoinen, Particolor, osavärinen, ts. kissat, joilla on valkoista osana väritystä.

Tuomari voi valita niin halutessaan rodun parhaan (Best of Breed), rodun toiseksi parhaan (2nd Best of Breed) ja rodun kolmanneksi parhaan (3rd Best of Breed) kissan. Näitä sijoituksia ei kuitenkaan lasketa mukaan titteleiden ansaitsemiseksi.

Kissasi osallistuminen näyttelyyn omassa rotuluokassaan voi aiheuttaa sen, että se kutsutaan loppukilpailuun. Koska loppukilpailuun on vain kymmenen paikkaa, eivät kuitenkaan kaikki rotunsa parhaat (Best of Breed) kissat välttämättä mahdu loppukilpailuun.
 

Loppukilpailut

Kun tuomari on arvostellut kaikki pennut, kissat tai kastraatit, hän valitsee kaikista arvostelemistaan kissoista parhaat näytteille asetetut.

Erikoisuuksien (Specialty, SP) loppukilpailuun osallistuvat parhaat joko pitkäkarvaisten tai lyhytkarvaisten luokan osanottajista.

Kaikkien rotujen (All Breed, AB) loppukilpailuun osallistuvat parhaat sekä pitkäkarvaisten että lyhytkarvaisten luokkien osanottajista

Erikoisuuksien (Specialty) tuomarit voivat arvostella vain erikoisuuksien loppukilpailuissa.

”Loppukilpailuun osallistuva” tarkoittaa tuomarikehän ”Best in Show:ta” eli tuomarikehän ”näyttelyn parasta”

Kehän assistentti ilmoittaa ainoastaan, että loppukilpailuun osallistuvien numerot on asetettu esille, ei osallistuvien numeroita sinänsä. Näin ehkäistään riskiä siitä, että ilmoitus voisi vaikuttaa tuomariin jossakin toisessa kehässä. On sinun itsesi vastuulla tarkistaa, tarvitaanko kissaasi tuomarikehässä ja viedä se sinne.

Tuomari selvittää tekemänsä sijoitusten ratkaisut – joko viiden parhaan joukosta tai kymmenen parhaan joukosta riippuen kilpailuun osallistuvien kissojen lukumäärästä. Tuomarit selittävät tavallisesti, mistä he pitivät jokaisessa kissassa sekä sen sijoituksen ennen loppukilpailuruusukkeen asettamista kissan häkkiin.

Jotta kymmenen parhaan loppukilpailu (Top 10) voidaan pitää, tulee vähintään 25 osallistujan olla läsnä ja osallistua kilpailuun. 20 tai vähemmän osallistujan osanotto edellyttää viiden parhaan (Top 5) loppukilpailun järjestämistä. 24 osallistujaa edellyttää yhdeksän parhaan (Top 9) loppukilpailun järjestämistä ja niin edespäin.

Kuuluu hyviin käytöstapoihin näytteilleasettajana kiittää tuomaria kehästä poistuttaessa, jos kissa on kutsuttu loppukilpailuun.

Loppukilpailujen alkamisen huomaa helposti jokaista kissan esittelyä seuraavasta hurraamisista ja taputuksista.
 

Kissan noutaminen pois tuomarikehästä

Heti kun tuomari tai assistentti on kääntänyt kissasi häkin päällä olevan numerokortin alaspäin, voit hakea kissasi pois tuomarihäkistä.

Tuomari voi antaa sinulle mukaasi otettavaksi paperisen väri- tai divisioonanauhan. Ne voivat osoittautua sinulle käyttökelpoisiksi laskiessasi pisteitä kissan sijoituksista erilaisia titteleitä varten.

Heti kun tuomari on loppukilpailussa ilmoittanut parhaan kissan, pennun, kastraatin tai kotikissan, voit viedä kissasi voitettuine loppukilpailuruusukkeineen pois kehästä.

Jos sinun täytyy siirtyä välittömästi toiseen tuomarikehään, vie kissasi ensin ja palaa sitten noutamaan loppukilpailuruusukkeitasi. Tällä tavoin vältät näyttämästä toiselle tuomarikehälle, että kissasi pääsi loppukilpailuun toisessa kehässä.

Titteleiden ansaitseminen

Titteleitä voidaan ansaita kerättyjen pisteiden ja saavutettujen loppukilpailusijoitusten perusteella

Yhdessä näyttelyssä tai yhtenä näyttelyviikonloppuna voidaan ansaita useampiakin titteleitä.

Tittelit täytyy näytteille asettajan hakea kirjallisesti käyttämällä virallista kaavaketta ja lähettämällä se TICA:n toimistoon tai käyttämällä automaattista tittelien hakumenettelyä.

Lomakkeen kopio ja täyttöohje ovat yleensä näyttelyluettelossa tai sen voi saada TICA:n verkkosivulta.

Suomessa kissa tarvitsee 150 pistettä ja yhden loppukilpailusijoituksen ansaitakseen Champion aseman.

Grand Champion asemaan vaaditaan 500 pistettä ja kolme loppukilpailusijoitusta.

Seuraaviin Grand-titteleihin vaaditaan joko 500 tai 1000 lisäpistettä ja vähintään yksi loppukilpailusijoitus ansaittuna aikaisemmassa asemassa.

Kastraateilla ja kotikissoilla on vastaavat sijoitukset.

Värin paras, Best of Color, tuottaa 25 pistettä, värin viidenneksi paras, 5th Best of Color, tuottaa viisi pistettä ja niin edelleen.

Divisioonan paras, Best of Division, tuottaa 25 pistettä, toiseksi paras 20 pistettä ja kolmanneksi paras, 3rd Best of Division 15 pistettä.

Kaikilla loppukilpailusijoituksilla on pistearvo: 200 pisteestä (paras) 110 pisteeseen (kymmenenneksi paras) kaikkien rotujen (AB) loppukilpailuissa ja 150 pisteestä (paras) 60 pisteeseen (kymmenenneksi paras) erikoisuuksien (SP) loppukilpailuissa.

Ansaitut pisteet keräytyvät kumulatiivisesti niin, että esimerkiksi Grand Champion titteliin vaadittavaan 500 pisteeseen sisältyy 150 pistettä, jotka on ansaittu Champion – tasolla ja niin edelleen.

Pisteet ja tittelit

Värin paras - pisteet

Sijoitus pisteet
1. 25
2. 20
3. 15
4. 10
5. 5

 

Divisioonan paras - pisteet

sijoitus pisteet
1. 25
2. 20
3. 15

 

Finaalien pisteytys

AB-kehä

sijoitus pisteet
1. 200
2. 190
3. 180
4. 170
5. 160
6. 150
7. 140
8. 130
9. 120
10. 110

 

SP-kehä

sijoitus pisteet
1. 150
2. 140
3. 130
4. 120
5. 110
6. 100
7. 90
8. 80
9. 70
10. 60

Tittelit

Tittelit

Aikuiset Kastraatit Kotikissat
Champion Champion Alter Master
Grand Champion Grand Champion Alter Grand Master
Double Grand Champion Double Grand Champion Alter Double Grand Master
Triple Grand Champion Triple Grand Champion Alter Triple Grand Master
Quadruple
Grand Champion
Quadtruple
Grand Champion Alter
Quadtruple
Grand Master
Supreme
Grand Champion
Supreme
Grand Champion Alter
Supreme
Grand Master

 

Tittelien ansaitseminen

Pisteet keräytyvät kumulatiivisesti:
GRC- titteliin lasketaan mukaan CH- tittelin saavuttamiseksi käytetyt pisteet jne.

 

Aikuiset Kastraatit Kotikissat Tittelin saamisen edellytykset
CH CHA MS

150 pistettä 2 eri tuomarilta sekä 1 finaalipaikka

GRC GRCA GRM

500 pistettä sekä 3 finaalipaikka 2 eri tuomarilta joista 1 sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä

DGC DGCA DGM

1000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä GRC/GRCA/GRM tittelin saavuttamisen jälkeen

TGC TGCA TGM

1500 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä DGC/DGCA/DGM tittelin saavuttamisen jälkeen

QGC QGCA QGM 2000 pistettä sekä 1 finaalipaikka ja sijoitus 5 parhaan joukossa SP-ringissä
tai 10 parhaan joukossa AB-ringissä TGC/TGCA/TGM tittelin saavuttamisen jälkeen
SGC SGCA SGM

3000 pistettä sekä 1 finaalivoitto
QGC/QGCA/QGM tittelin saavuttamisen jälkeen

Alueelliset ja kansainväliset sijoitukset

Kaikki TICA:an rekisteröidyt pennut, kissat, kastraatit, kotikissat ja kotikissojen pennut voivat kilpailla alueellisista ja kansainvälisistä sijoituksista näyttelyvuoden (1. toukokuuta – 20. huhtikuuta) aikana. Jokaisen näyttelyvuoden lopussa kissojen pistetili nollautuu.

Voidaksesi laskea kissasi ansaitsemat pisteet hyväksi alueellisten ja kansainvälisten sijoitusten saavuttamiseksi sinun tulee hakea kissasi rekisteröimistä TICA:an ennen sen osallistumista toiseen TICA-näyttelyyn.

Näiden sijoitusten pisteyttämisessä käytetään samaa tapaa kuin titteleidenkin ansaitsemisessa (väri-, divisioona-, rotu- ja loppukilpailusijoitukset), mutta se lasketaan eri tavalla kuin titteleiden yhteydessä.

Pisteytyksen tekee TICA:n toimisto automaattisesti ja se käyttää kissan rekisteröintinumeroa kissan tunnistamiseen.

Näyttelyluetteloissa kissojen rekisteröintinumeroissa esiintyneistä virheistä (tai näyttelyistä, joiden luetteloissa kissan rekisteröintinumeroa ei ole mainittuna), tulee ilmoittaa TICA:n toimistolle viimeistään toukokuun seitsemänteen päivään mennessä kunakin näyttelyvuonna.

Kongresseista ei kartu pisteitä alueellisia tai kansainvälisiä sijoituksia varten.

Tuomarikehässä kilpailevien osanottajien lukumäärää käytetään pisteytystä laskettaessa niin, että kissa joka saavutti parhaan kissan sijoituksen loppukilpailussa, johon osallistui 53 osanottajaa kaikkienrotujen (AB) kehässä, saa 200 + 52 pistettä, toiseksi paras kissa saa 190 + 51 pistettä ja niin edespäin.

Jos siis kissa, joka ei selviäisi loppukilpailuun, mutta arvosteltaisiin rotunsa kolmanneksi parhaaksi rodussa, johon ottaa osaa 21 kissaa, se saisi 18 pistettä.

Alueelliset Regional Award – sijoitukset julkaistaan kahdenkymmenenviiden parhaan kissan, pennun, kastraatin, kotikissan ja kotikissanpennun joukosta Regional Awards Banquet – juhlassa, jossa näitä parhaita voittajia esitellään kuvaesityksinä.

Jokaisen alueen kymmenen parasta kissaa, pentua, kastraattia, kotikissaa ja kotikissanpentua esitellään TICA YEARBOOK- vuosikirjassa värikuvin kustannuksitta.

Alueen 25 parhaalle pitkäkarvaisten ja lyhytkarvaisten kissojen edustajalle ja Breed Award -rotupalkinnon voittajille ojennetaan kunnianosoitus Regional Awards Banquet – juhlassa.

Viralliset sijoitukset ovat nähtävillä TICA:n toimiston verkkosivulla.